Bilgilendirme

Son günlerde yazılı basında ve medyadaki haberlere konu olan Propofol ( Dormofol ) adlı ilaç kliniğimizde kullanılmamaktadır. ( 14 yıldır hiç kullanılmamıştır ) Endoskopik işlemlerimizde klasik Dormicum - Aldolan - Anexate kullanılmaktadır. ( 14.01.2020 )

Siroz


Değişik hastalıklara ve nedenlere bağlı olarak karaciğerde farklı seviyelerde hasar meydana gelebilir. Bu hasar görme durumu devam ederse karaciğerin yapısında geri dönüşü olmayan farklılıklar meydana gelebilir. Zamanla karaciğer sertleşir, küçülür ve fonksiyonunu yerine getiremez hale gelir. Karaciğerin geri dönüşümsüz hasarına siroz adı verilir.

Karaciğer sirozu; kanama, sarılık, karında su toplanması (asit), enfeksiyon, vücutta toksik atıkların birikmesi, koma gibi ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Bu noktada hayat kurtarıcı tek seçenek hastalıklı karaciğerin alınıp yerine sağlıklı bir karaciğerin nakledilmesidir. Ancak yapılan organ nakli ile hastanın hayatı kurtulabilir.

Sirozun nedenleri nelerdir?
Sirozun farklı nedenleri bulunmaktadır. En yaygın nedenler ise şöyledir:

Viral enfeksiyonlar (Hepatit B, C),

Alkol,

Toksik maddelere maruz kalınması (örn. Bitkisel veya medikal ilaçlar, karaciğerdebakır veya demir birikimi)

Bilier (safra) sistemin blokajıyla yıllar boyu süren karaciğer hasarı

Obezite ve veya diyabet

Sorun yaratan etmen zamanında giderilmez veya tedavi edilmezse, siroz ortaya çıkar ve hastalığın seyrini değiştirmek için genellikle çok geç kalınmış olunur.

Sirozun belirtileri nelerdir?
Normal karaciğer hücrelerinin farklılaşmaya başlayıp, karaciğerin fonksiyonlarını yitirdiği sirozun belirtileri erken ve geç dönem olarak ikiye ayrılabilir.

Erken dönem belirtileri:

Aşırı halsizlik, yorgunluk,

Uyuklama,

Gözler ve idrarda sarılaşma (hafif sarılık),

Ayaklarda şişkinlik,

Kaşıntı

Anemi (düşük hemoglobinseviyesi/ kansızlık) .

Geç dönem belirtileri:

Kan kusma,

Karın boşluğunda sıvı toplanması (asit)

Vücutta kolayca morluklar oluşması ve kanamaya eğilim,

Koyu renkli idrar,

Bilinç bulanıklığı,

Koma,

Yoğun sarılık,

Böbrek bozukluğu

Karaciğer kanseri gibi birçok yaşamı tehdit eden komplikasyonlar yaşayabilir.

Sirozla yaşamak (yapılması ve yapılmaması gerekenler)
Siroz, karaciğerde geri dönüşümü olmayan hasar anlamına gelse de, sirozun erken evresinde (Child A veya erken Child B) olan bir kişi, karaciğer uzmanları tarafından yapılan uygun bir tedaviyle uzun yıllar boyunca oldukça aktif bir yaşam sürebilir. Diğer yandan, ilerlemiş (Child C evresindeki) siroz, uzman görüşü alınması gereken karaciğer nakli gerekliliğine işaret eder.

Yapılması gerekenler

Hastalığın derecelendirilmesi ve uygun tedavinin belirlenmesi için, bir karaciğer uzmanıyla birlikte ayrıntılı değerlendirme yapılması gerekir.

Erken sirozda her 1-3 ayda, ilerlemiş sirozda ise her 1-4 haftada düzenli karaciğer fonksiyon testleri ve izlem yapılmalıdır. Kontrollerin hangi sıklıkla yapılacağı, hastalık belirtilerine ve hastalığın şiddetine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Kronik karaciğer hastalığında, optimum karaciğer fonksiyonu için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Yaygın inancın aksine, şiddetli sarılık varlığı dışında, karaciğer hastalığının çok ileri evrelerine kadar hastaların sindirim sistemi normal çalışabilmektedir. Dolayısıyla, karaciğer hastalığının tüm tiplerinde, yağlı gıda ve proteinlerden tamamen kaçınma gerekliliği pek doğru değildir. Halk arasındaki bu yanlış bilgilenme, bir çok karaciğer hastasının gıdasız kalmasına, kilo kaybetmesine ve sağlığın daha hızlı bozulmasına neden olabilmektedir.

Hepatit B ve hepatit C kaynaklı sirozlarda hekiminizin uygun gördüğü ilaç tedavisi seçenekleri de bulunmaktadır.

Yapılmaması gerekenler
Siroz, karaciğerde geri dönüşümü olmayan hasar anlamına gelse de, sirozun erken evresinde (Child A veya erken Child B) olan bir kişi, karaciğer uzmanları tarafından yapılan uygun bir tedaviyle uzun yıllar boyunca oldukça aktif bir yaşam sürebilir. Diğer yandan, ilerlemiş (Child C evresindeki) siroz, uzmaAlkole bağlı sirozda, ne pahasına olursa olsun alkolden kaçınılmalı ve hepatit C başta olmak üzere tüm diğer siroz tiplerinde ise alkol kısıtlanmalıdır.

Özellikle virüse bağlı sirozda, aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Ancak bu sürekli ve zorunlu yatak istirahatı anlamına gelmemektedir. Makul düzeyde hareket ve aktivitenin sürdürülmesi önerilir.

Sirozun ileri evrelerinde, yetersiz kan pıhtılaşması ve kanama eğilimine bağlı olarak, temas sporlarından kaçınılmalıdır.

Karaciğer yetersiz olduğundan rastgele kullanılan ilaçlar karaciğere ve tüm vücuda zarar verebilir. Bu nedenle doktora danışmadan herhangi bir ilaç, vitamin, takviye ürün kullanımından kaçınılmalıdır.