Bilgilendirme

Son günlerde yazılı basında ve medyadaki haberlere konu olan Propofol ( Dormofol ) adlı ilaç kliniğimizde kullanılmamaktadır. ( 14 yıldır hiç kullanılmamıştır ) Endoskopik işlemlerimizde klasik Dormicum - Aldolan - Anexate kullanılmaktadır. ( 14.01.2020 )

Gaz



Barsak gazlarının çoğu yine barsakta ve bakteriler tarafından üretilmektedir. Üretilen bu gaz yine dışkılama esnasında dışarı atılmaktır. Barsakta aşırı gaz üretimi olan durumlarda ve ve dışkılama ile yeterince atılamayan hallerde kişilerde gaza bağlı şişkinlik olabilmektedir. Bazı hastalar şişkinliğe bağlı elbiselerinin dar geldiğinden bile yakınmaktadırlar. Barsak gazı nelerden oluşmaktadır? Başlıca gazlar şunlardır: Oksijen, azot, karbondioksit ve metan. Kötü kokuyu oluşturan ise dah az miktarda bulunan hidrojen sülfid ve amonyak gibi diğer maddelerden kaynaklanır. Azot ve oksijen normal solunum havasında bulunan kokusuz gazlardır. Yutmakla barsakta bulunurlar. Karbondioksitin bir bölümü ince barsakta üretilir. Hidrojen, karbondioksit ve birçok kişide metan, ince barsakta sindirilmemiş ve emilmemiş karbonhidratların, kalın barsaktaki bakteriler tarafından fermantasyonuyla oluşur.
Daha çok hangi gıdalar barsak gazı oluşmasına neden olur? Aşırı gaz oluşmasına neden olabilecek gıdalar arasında nohut ve fasulye, buğday, yulaf, kepek, lahana, mısır ve şalgam bulunmaktadır. Bir sindirim enzimi olan laktoz yetersizliği olanlarda süt ürünleri de sorun yaratabilir. Fazla lifli gıdalarla beslenme ve hacim oluşturucu müshillerin kullanımı da aşırı miktarda barsak gazına yol açabilir.

Aşırı barsak gazı konusunda ne yapmalıyım? Bazen, aşırı miktardaki gaz sindirim sistemindeki bir hastalıktan kaynaklanabilir; hastalık tedavi edildiğinde, çoğu kez gaz da azalacaktır. Ancak çoğu durumda, gazın kaynağı bir hastalık değildir. Çok can sıkıcı olabilse de, aşırı barsak gazı önemli bir durum değildir. Bazı insanlar belirli gaz yapan gıdaları, özellikle fasulye ve süt yemekten kaçınarak bu durumun düzeldiğini keşfederler. Yutulmuş Hava Nedir? Yutulan hava barsak gazlarının küçük bir bölümünü oluşturur. Diğer taraftan, midenizde hissettiğiniz şişkinlik genellikle yutulan havanın sonucudur. Hava, yiyecek ve içeceklerle birlikte ya da başka nedenlerle yutulabilir. Çok hızlı yemek ya da sakız çiğnemek soruna katkıda bulunabilir. Geğirme ve karnın üst bölümündeki basınç hissi yutulmuş havanın bir sonucu olabilir. Hava yuttuğunuzun farkına varmayabilirsiniz. Gazlı içecekler midede karbondioksit açığa çıkararak gaz oluşmasına yol açabilir. Yutulan havanın bir bölümü gıdalarla birlikte ince barsağın içinde ilerler. Bu havanın bir kısmı vücut sıvılarında çözünür ve sonuçta akciğerler yoluyla atılır.


- Yavaş beslenin
- Tam çiğnemeden yutmayın
- Dar ağızlı şişe ve pipetlerle sıvı içmeyin
- Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durun
- Şeker emmeyin
- Sakız çiğnemeyin
- Lahana, brokoli başta olmak üzere gaz yaptığını tespit ettiğiniz gıdalardan uzak durun
- Soğuk gıdalar tüketmeyin
- Süt bazı hastalarda çok gaza yol açmaktadır dikkatli olun
- Baklagillerden uzak durun