Yaygın olan iki farklı polip türü vardır: hiperplastik polip ve adenomatöz polip. Hiperplastik polipler kanser gelişme açısından risk oluşturmaz bu yüzden pek önemli değildirler. Adenomatöz poliplerin büyük bir kısmı kanserleşmez, ancak hemen tüm kalın barsak kanserlerinin bir adenomatöz polipten kaynaklandığı düşünülmektedir. Hiperplastik polip ile adenom arasındaki ayırım polipten küçük bir örnek alınarak (biyopsi) veya polipin tamamen çıkarılarak (polipektomi) incelenmesi ile yapılabilir. Hangi adenomatöz polipin kanserleşeceğini söylemek mümkün değilse de çapı 2cm den büyük olan adenomatöz poliplerin kanserleşme ihtimallerinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bazen büyük polipler içinde gözle veya biyopsi alıması ile farkedilemeyecek kanser odakları bulunabilir. Bu durumda polipin tamamen çıkarılması tavsiye edilir.
Kolon poliplerinin görülme sıklığı nedir ve daha çok kimlerde görülür?
Polip gelişiminde en büyük risk faktörü 50 yaşın üzerinde olmaktır. Eğer aile bireylerinin birinde polip ya da kalın barsak (kolon) kanseri hikâyesi varsa polip gelişme riski artar. Ayrıca daha önceden polipi olan ya da kolon kanseri hikâyesi olan kişide de yeni polip olma olasılığı daha yüksektir. Diğer yandan, nadir de olsa, sindirim sisteminde çok sayıda polip varlığı ve kansere dönüşümü ile birlikte olabilen bazı kalıtsal hastalıklarda daha genç yaşlarda barsaklarda polipler oluşabilir.
Barsakta polip olduğu nasıl fark edilir?
Barsaktaki polipler nasıl alınır? Polip çıkarmanın istenmeyen yan etkileri varmıdır?
Kolonoskopi esnasında yapılan polipektomi ayaktan takip edilen hastalara yapılabilecek bir işlemdir. Nadir de olsa polipektominin yapıldığı yerden kanama olabilir. Diğer bir risk ise çok nadir de olsa aynı yerin yırtılmasıdır (perforasyon). Durmayan kanamalar kolonoskopi sırasında müdahale edilerek durdurulur, ancak nadiren polipektomiden bir kaç gün veya hafta sonra da kanama oluşabilir. Bu nedenle aspirin, plavix ve coumadin gibi kan pıhtılaşmasını güçleştirebilecek ilaçların polipektomi yapılmadan en az 5 gün önce kesilmesi ve gerekli olduğunda pıhtılaşma testlerinin (koagülasyon testleri) yapılması gerekir. Polipektomi sırasında barsak duvarının yırtılması (perforasyon) ise çok nadir görülebilecek bir durum olup hemen her zaman cerrahi müdahale gerekir.
Doktorunuz bir sonraki kolonoskopinin ne zaman yapılması gerektiğine karar verecektir. Çıkartılan poliplerin sayısı ve büyüklükleri, polipin tipi, ailenizde kalın barsak kanseri bulunup bulunmaması gibi değişik faktörler zamanlamayı etkileyecektir. Eğer polipler küçük ise ve kalın barsağınız iyi temizlenmiş ve kolonoskopi sırasında tam olarak incelenebilindiyse genellikle üç yıl sonra kolonoskopinin tekrarlanması önerilir. Eğer tekrarlanan kolonoskopiniz polip açısından herhangi bir bulgu taşımıyorsa gelecek beş yıl boyunca ek bir işleme gerek yok demektir. Çıkarılan polipiniz yassı (sapsız), geniş ve büyük ise (>1cm) doktorunuz polipin tamamen çıkarılmış olduğundan emin olmak için, doğru bir yaklaşım olarak, birkaç ay sonra kolonoskopinin tekrarlamasını önerecektir. Genel yaklaşım polipektomi sonrasında, riskli polip (advanced adenoma; >1cm villöz veya tubulovillöz adenom veya yüksek dereceli displazi saptanan adenomlar) veya 3 veya daha fazla sayıda adenom alınan kişilerde 3 yıl sonra, <1cm bir veya iki tubuler adenom alınan kişilerde ise 5-8 yıl sonra kolonoskopinin tekrarlanması şeklindedir (Bkz.Kolon kanseri).